Zoeken
  • Kimberley Ardaseer

De kracht van een massage

Ken je dat gevoel dat je denkt: 'ja, ik moet weer eens gemasseerd worden'? Dat je voelt dat het nodig is om met aandacht aangeraakt te worden en diepe ontspanning te ervaren. Even volledig de aandacht voor jou als geheel.


Een massage helpt bij het ontspannen van de spieren dat is bij iedereen bekend. Zo hoor je mensen vaak zeggen: 'Ik heb veel last van spanning in mijn schouders, ik heb echt weer een massage nodig'. Maar de aanraking tijdens een massage doet zoveel meer dan dat. Maar waar is een massage dan allemaal goed voor?


Kracht van aanraking

Aanraken met aandacht heeft een positieve werking op het lichaam en op onze mentale gesteldheid. Aanraken en aangeraakt worden is een belangrijk deel van mens zijn, het zit verweven in ons als mens. We hebben aanraking nodig. Als je verdriet ervaart of verdriet ziet troost je iemand al snel door een knuffel te geven of een arm om iemand heen te slaan. Bij hele gelukkige of blije moment omhels je elkaar bijvoorbeeld en als je het goed hebt gedaan kan je, ja we kennen allemaal de uitdrukking, een ''schouderklopje'' verwachten. Op het moment dat je pijn hebt, bijvoorbeeld als je je teen stoot, is het eerste wat je doet naar de pijnlijke plek grijpen en het even aanraken. Er zit veel kracht in aanraking.


Betere doorbloeding

Door de druk en warmte op de huid en onderliggende weefsels treedt verwijding in de bloedvaten op. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Afvalstoffen kunnen hierdoor worden afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof toegevoerd. Een goede doorbloeding is daarmee bevoordelijk voor weefsels en cellen in het lichaam en het herstel hiervan.


Gevoel van veiligheid en verbinding

Door aanraking van de huid tijdens een massage komt oxytocine vrij. Ookwel bekend als het knuffelhormoon. Oxytocine geeft onder andere het gevoel van welzijn, veiligheid en verbinding. Het gevoel van veiligheid zorgt er voor dat je minder/niet alert hoeft te zijn en dus beter kan ontspannen.

één van de redenen waarom een massage zo ontspannend kan zijn is Oxytocine. Ontspannend, zowel lichamelijk als mentaal.

Stress verminderend

Ook wordt er tijdens een massage endorfine aangemaakt, bekend als het gelukshormoon. Endorfine zorgt er voor dat er minder stresshormoon, cortisol, wordt aangemaakt.

Het werkt pijnstillend en geeft een gevoel van welbevinden en geluk.Dat er in het lichaam tijdens een massage op veel vlakken van alles gebeurt is duidelijk. Als je puur en alleen kijkt naar de werking van oxytocine en endorfine geeft dit al aan hoeveel processen in het lichaam positief worden beïnvloed. Ook wordt door vele massageliefhebbers beaamt dat de aandachtige aanraking een positief effect heeft op de algehele gezondheid. Beter slapen, meer rust, in het moment zijn, opladen, aandacht voor jezelf, vanuit het hoofd in het lichaam zakken. Massages worden natuurlijk niet voor niks al duizenden jaren uitgevoerd.


Social distancing is hard on us

Zeker in een tijd zoals nu, waarbij we social distancing in de gehele maatschappij moeten intergreren, merk je dat de drang om aan te raken en aangeraakt te worden groot is. Er wordt gesproken over huidhonger en veel mensen, voor wie aanraking een groot onderdeel van communicatie is, hoor ik vaak zeggen: 'Ik raakte bijna je schouder aan' en 'Wat gek he om niet even een knuffel te geven'. Omdat menselijk contact, een stevige knuffel of steun bieden door aanraking van een arm, even dat knijpje in de schouder voor succes, niet kan worden gedaan, kan een massage misschien wel waardevoller zijn dan ooit.

Een massage is nu misschien wel waardevoller dan ooit.

Vanuit mijn eigen oogpunt, die van een massagefan, kan ik alleen maar zeggen dat ik deze krachtige vorm van aanraking meer zie als een manier om gezondheid te bevorderen dan als luxe. Ontspanning, het gevoel minder stress te ervaren, energieker zijn, beter slapen en vrolijker voelen, zijn een paar dingen die ik ervaar wanneer ik regelmatig massages boek.


Wat zijn jou ervaringen met massage en wat doet de kracht van aanraking voor jou?

Laat het weten in de comments.

50 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven