Zoeken
  • Kimberley Ardaseer

Klankschalen, wat zijn het?Klankschalen zijn niet meer weg te denken uit de ontspannings-, yoga-, meditatie-, complementaire zorg en welzijns- sector. Zo dat is een hele mond vol, maar drukt de lading. Ze worden veel gebruikt en logisch ook! Het mystieke kalmerende geluid, en wat de klank teweeg brengt, zorgt dat de populariteit van de klankschaal met de dag groeit.


Je ziet klankschalen in reclames op tv, in de grote sauna complexen, in elke spirituele winkel kan je ze kopen en ook online zijn ze op veel plekken te koop. Maar wat zijn klankschalen precies en wat doen ze?


Dat zijn die metalen schalen toch?

Als ik mensen vertel dat ik met klankschalen werk hoor ik vaak: 'dat zijn toch die metalen schalen die ze ook wel eens bij de yoga gebruiken?' Ja dat klopt maar dan zoveel meer. Klankschalen zijn metalen schalen, die door deze met een klopper of strijker aan te slaan, geluid maken. De klankschalen geven een zingend vol geluid, met verschillende lagen in de toon. Wanneer aangeslagen houdt het geluid lang aan. Hierdoor worden ze ook 'singing bowls' genoemd. De hoogte van de klank hangt af van de grootte van de schaal en de dikte van de schaalwand. Kleine schalen creëren over het algemeen een hogere toon, terwijl grote schalen langere tonen geven.


De klankschaal komt van origine uit het Himalaya gebied. Helaas is er niet tot nauwelijks documentatie over de geschiedenis, over waar de klankschaal precies z'n oorsprong vindt en over het gebruik ervan. Gelukkig worden de verhalen en tradities wel mondeling doorgegeven. Zo zie je dat de klankschalen al een erg lange tijd voorkomen in Tibet, Nepal, India, en China. Er wordt verteld dat de klankschalen over de jaren verschillende functies hebben gehad. Zo werden ze gebruikt als eetkommen en offerschalen. En staan de klankschalen bekend om het gebruik voor genezing, meditatie, gebed, overbrengen van lessen, bekrachtigen van intenties en versterken van positieve energie.

Er doen veel fabels over klankschalen de ronde. In mijn optiek vaak verkooptechnieken. Zo wordt bijvoorbeeld de samenstelling van de metalen (het percentage zilver, goud, koper, ijzer, kwik, tin en lood) in de klankschalen en herkomst ervan gebruikt als verkooptechniek. Beide aspecten zijn moeilijk om te controleren, ook zegt het niks over de kwaliteit van de klankschaal.

alles is trilling

Werking op ons als geheel

De klanken en trillingen kunnen veel voor de ontvanger betekenen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Niet gek natuurlijk omdat elk individu anders is.


Klank werkt op verschillende niveau's.

Fysiek - alle cellen in het lichaam trillen op een bepaalde frequentie. Wanneer er in het lichaam disbalans is, is dit afwijkend. De klank/trilling van de klankschalen draagt bij aan de harmonisatie hiervan.

Emotioneel - klank kan onze emoties triggeren en ons in een bepaalde gemoedstoestand brengen. Bijvoorbeeld de associatie die je hebt en voelt bij het horen van de zee (oceandrum) Of denk aan de speelse geluiden van een koshi die bijvoorbeeld blijdschap of plezier in je teweegbrengen.

Mentaal - Het verleden, de toekomst, bepaalde situaties die ons pijn hebben gedaan. De gedachtes hierover beïnvloeden ons handelen. Klank kan bewustheid creëeren in deze gedachtes en partonen. Ik hoor mensen vaak na een Sound Bath zeggen: ''het viel me op hoe actief mijn hoofd was en wat er allemaal aan gedachtes voorbij kwam. Hoe langer ik lag en luisterde hoe stiller het werd''.

Spiritueel - klank kan ons verbinden met wie we in essentie zijn. Bewuster maken van ons pad. Het kan mooie inzichten geven.

Alles is energie en de klanken en trillingen zullen, op verschillende niveau's, bijdragen om de energie in en rondom ons te harmoniseren en stimuleren.

Positieve werking op lichaam en geest

Wanneer mensen ontspannen zijn als resultaat van een klankschaalmassage of Sound Bath, het luisteren naar muziek, meditatie, ademhalingsoefeningen, massages, wandelen, yoga, you name it, heeft dit een positieve werking op het lichaam. In een ontspannentoestand is de ademhaling rustiger en dieper, zullen stresshormonen afnemen en kan het imuunsysteem effectiever werken.


''De ontspannen/meditatieve staat heeft dus een grote positieve bijdrage aan het goed functioneren van het lichaam.''

Door actief luisteren verbind je met de klank die je hoort op dat huidige moment. Hierdoor ben je los van alle gebeurtenissen uit het verleden en de 'wat als' in de toekomst. Je hebt hierdoor de kans te voelen wat er aanwezig is in het lichaam, wat je nou echt voelt en wat je nodig hebt. Het kan je inzichten geven die je normaal, door de ruis van het drukke dagelijks leven, niet had gezien/gehoord/gevoeld. Je kan jezelf dus beter leren kennen.

''Ik geloof dat de klanken van klankschalen altijd iets goed teweegbrengen, op welk gebied dat dan ook is. Het zal zijn wat bij jou op dat moment nodig is.''

Ik wil ook een klankschaal!

Lijkt het je leuk om een eigen klankschaal te hebben? Om te kijken wat deze prachtige instrumenten jou kunnen brengen? Hieronder zet ik mijn favoriete verkooppunten. Geen gekke verkooptrucks en veel kennis over de klankschalen. Dit vind ik zelf erg belangrijk. Nee, dit is geen advertentie. Ik deel graag mijn enthousiasme over deze bijzondere instrumenten.

Iwan Boersma - Helend contact, klankschalen expertise centrum - Vught

Sietske Brander - De lachende boeddha, Reiki2002 - Zaandam

Leo Hoog - Klankcentrum Sattva - Den Haag

Spirit connection - The power of Sound - Hilversum


Klankschalen in Zoetermeer

In mijn praktijk aan huis in Zoetermeer geef ik 1:1 klankmassages. Hierbij werk ik met klankschalen om diepe ontspanning te creëren en de energie in en rondom het lichaam te harmoniseren. Tijdens een klankmassage zet ik klankschalen op en rondom het lichaam.

Lees hier meer over de klankmassage. Ook organiseer ik 2x per maand Sound Baths. Tijdens een Sound Bath werk ik met klankschalen en andere instrumenten en zorg ik voor +- 60 minuten diepe ontspanning. Lees hier meer over mijn Sound Baths.


Als je nog nooit een klankmassage of Sound Bath (Klankconcert, Sound healing, klankschaalsessie) hebt meegemaakt kan ik je aanraden dit te doen. Of het nou bij mij is of iemand anders die jou aanspreekt. Het is erg bijzonder en een mooie ervaring.

44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven