Zoeken
  • Kimberley Ardaseer

Luister naar je lichaam

Wanneer ik gestresst ben of als ik moet haasten, wat ik echt HAAT, zie ik direct dat mijn ademhaling en hartslag versnellen. Ook ga ik hoger op de longen en daardoor oppervlakkiger ademen. Het voelt onnatuurlijk en kost meer energie. Hierdoor word ik sneller moe en als ik dit een paar dagen achter elkaar laat gebeuren, wordt het vaak alleen maar erger. Voor mij een waardevolle signalering; het opmerken van die versnelde ademhaling. Ik herken een verandering in mijn lichaam en kan dit signaal gebruiken om mijn tempo aan te passen en te kijken waardoor ik deze stress/gejaagdheid voel.


Prikkel - verwerking - reactie

Je lichaam is goed in het afgeven van signalen als je iets nodig hebt. Denk hierbij aan standaard dingen zoals honger, moe, volle blaas, kou/warmte. Het lichaam krijgt via interne of externe prikkels informatie binnen en verwerkt deze prikkels. Hierna geeft het signalen af, waarop je vervolgens reageert. Heel simpel gezien: je gaat eten wanneer je honger krijgt en trekt een trui aan wanneer je kou voelt. Veel van deze basale behoefte kunnen we herkennen en zonder moeite handelen we hiernaar. We hebben geleerd te luisteren. Deze processen gaan vrijwel op de automatische pilot en kosten ons, in de meeste gevallen, weinig energie.


Wanneer het over complexere processen gaat, zoals bijvoorbeeld emoties, geluk en dromen, kost het ons meer moeite. Dit komt omdat we niet in alle gevallen hebben geleerd deze signalen van onze ziel en ons lichaam te herkennen, maar ook omdat we signalen hebben leren waarnemen door aangeleerde filters. Het kan best eens zijn dat we hierdoor misschien niet weten welk signaal we waarnemen en daardoor dus niet luisteren. Bewustwording speelt in dit process een belangrijke rol en werkt ook voor iedereen anders. Niemand kan het luisteren naar jouw lichaam voor jou doen.

Verbinding verloren

Het is voor veel van ons moeilijk signalen te herkennen wanneer het niet om die basale behoeftes gaat. Hoe zit het met stress, waardoor komt dit, herken je het? of wat voel je als je door moeilijke/emotionele tijden gaat? Of als je eigenlijk iets doet wat je niet wilt doen of niet leuk vindt? Hoe voelt dit? waar in je lichaam voel je het? en wat gebeurt er in je lichaam en ervaar je dan klachten?

Een goede kritische vraag die we onszelf wel moeten stellen: wat gebeurt er als je de signalen niet herkent en deze signalen daardoor negeert?

Dit zijn meteen vrij complexe vraagstukken. Wel erg belangrijk natuurlijk, maar als je voor je gevoel niet zo goed in verbinding bent met je lichaam, kunnen deze vragen je misschien wel overweldigen. NO WORRIES! Vandaag starten met het observeren van je lichaam en de signalen is fantastisch begin. De rest komt later.

Observeer hoe het lichaam aanvoelt. Kijk eens of je signalen kan waarnemen?

Het is even oefenen maar het is vooral de tijd vrijmaken om te verstillen, te luisteren en voelen. Weer opnieuw te leren luisteren naar wat jij nodig hebt, wat je voelt en wat je wilt. Iedereen bezit dit vermogen. Er is een grote kans dat het naar de achtergrond is gedreven door de GO GO GO mentaliteit van deze huidige prestatie maatschappij. Misschien kan je de rust vinden om dit weer te gaan toepassen in je leven en je opnieuw bewust te worden van wat er aanwezig is en wat jij nodig hebt.

Een oefening om mee te beginnen.

Ga rustig zitten of liggen in comfortabele houding. Sluit je ogen. Hierdoor focus je de aandacht naar binnen. Breng de aandacht naar je ademhaling.

Observeer de ademhaling zonder deze te veranderen. Adem je snel, of langzaam? Adem je oppervlakking of diep? Door je neus of mond? Niets is goed, niets is fout. Het is zoals het is en dat is oke. Kijk of je kan waarnemen wat er in het lichaam aanwezig is. Ben je rustig, voel je je onrustig, gespannen? Blij, energiek of juist verdrietig?

Wat valt je op? Waar zit spanning, hoe voelt je buik, hoe haal je adem? Voel je blijdschap of onrust? Ben je energiek of verdrietig?

Misschien merk je wel op dat je moe bent van alles wat had je gedaan en dat je eigenlijk geen energie meer heb voor die bootcamples. Of merk je dat je heel onrustig en gespannen ben en kan je onderzoeken wat er voor zorgt dat je dit gevoel hebt. Door deze waarnemingen kan je jouw acties, klein of groot, aanpassen. Je besluit bijvoorbeeld door deze waarneming te gaan wandelen in plaats deel te nemen aan de bootcamples omdat dit beter past bij hoe jij je voelt op dit moment. Deze kleine acties samen kunnen uiteindelijk zorgen voor een grote verandering.

Door vaker contact te maken met je lichaam met bijvoorbeeld bovenstaande bewustwordingsoefening leer je veel over jezelf en hoe jij je voelt. Hoe mooi is het dat jij dan, door deze signalen, beter kan navigeren naar de dingen die jij wilt en die jij fijn vindt. Als je het fijn vindt om je waarnemingen op te schrijven koop hiervoor dan een schriftje of kleine boekje. Misschien kan je, door je waarnemingen op te schrijven, dingen herkennen, makkelijker verwoorden of vormgeven voor jezelf. Ook handig om terug te lezen en eventuele gebeurtenissen te linken aan signalen die het lichaam afgeeft.


Je lichaam is zo mooi en slim. Vaak neemt het lichaam iets al waar voordat je er over na hebt kunnen denken. Een sterke soul, body and mind connection is goud waard, zodat je goed weet wat je nodig hebt. Gun jezelf de tijd om te verbinden.


Ben je nog niet bekend met het contact maken met je lichaam en de ademhaling? Dan is vandaag een mooie dag om te beginnen! Als je dit wel al doet ben ik erg benieuw op welke manieren jij contact maakt met je lichaam en je gevoel? Let me know in de comments.

51 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven